Egzamin czeladniczy organizowany przez Izbę Rzemieślniczą, do którego uczniowie (młodociani pracownicy) są zgłaszani przez pracodawców, od roku szkolnego 2021/2022 jest OBOWIĄZKOWY. Nieprzystąpienie do egzaminu przed ukończeniem kształcenia (czerwiec ) będzie równoznaczne z nieukończeniem szkoły i nieotrzymaniem świadectwa ukończenia szkoły.
Uczniowie poszczególnych klas będą przystępować do egzaminu zawodowego, który jest obowiązkowy. Nieprzystąpienie do egzaminu jest równoznaczne z nie otrzymaniem promocji do klasy wyższej lub nie ukończeniem szkoły.
Cztery miesiące przed egzaminem uczeń składa pisemną deklarację w celu przystąpienia do egzaminu zawodowego, a miesiąc przed egzaminem otrzyma od kierownika szkolenia praktycznego harmonogram egzaminu (miejsce, dzień, godzina, strój roboczy – jeśli jest wymagany).
Informacje ogólne o egzaminie znajdują się na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej: Egzaminy zawodowe – Egzaminy zawodowe 2019 – o egzaminie.
TERMIN EGZAMINU | KLASA / KWALIFIKACJA |
STYCZEŃ – LUTY 2022 |
IV technik hotelarstwa TG.13 IV technik żywienia i usług gastronomicznych TG.16 |
CZERWIEC – LIPIEC 2022 |
III TC technik żywienia i usług gastronomicznych HGT.02 III TB technik informatyk INF.02 III TA technik żywienia i usług gastronomicznych HGT.02 II TA technik hotelarstwa HGT.03 III B,W Kucharz HGT.02 III W Monter kadłubów jednostek pływających TWO.03 III A Mechanik monter maszyn i urządzeń MEC.03 III B,W Sprzedawca HAN.01 III Ślusarz MEC.08 III Ślusarz MG.20 (absolwent) |
Technik hotelarstwa |
TG.13 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie – pod koniec 1 semestru klasy IV HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie – pod koniec 2 semestru klasy II (po gimn.) HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie – pod koniec 2 semestru klasy II (po podst.) HGT.06 Realizacja usług w recepcji – pod koniec 1 semestru klasy IV ( po gimn.) HGT.06 Realizacja usług w recepcji – pod koniec 2 semestru klasy IV ( po podst.) |
Technik żywienia i usług gastronomicznych |
TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – pod koniec 1 semestru klasy IV HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań – pod koniec 1 semestru klasy III (po gimn.) HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań – pod koniec 2 semestru klasy III (po podst.) HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – pod koniec 1 semestru klasy IV(po gimn.) HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – pod koniec 2 semestru klasy IV(po podst.) |
Technik informatyk |
INF.02 Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych – pod koniec 2 semestru klasy III INF.03 Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych – pod koniec 1 semestru klasy V |
Kucharz |
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań – pod koniec 2 semestru klasy III |
Monter kadłubów jednostek pływających | TWO.03 Wykonywanie i montaż elementów kadłuba jednostek pływających – pod koniec 2 semestru klasy III |
Mechanik monter maszyn i urządzeń | MEC.03 Montaż i obsługa maszyn i urządzeń – pod koniec 2 semestru klasy III |
Sprzedawca | HAN.01 Prowadzenie sprzedaży – pod koniec 2 semestru klasy III |
Ślusarz | MEC.08. Wykonywanie i naprawa elementów maszyn, urządzeń i narzędzi |
im. Stanisława Staszica
ul. Szkolna 4
84-107 Kłanino
tel. +48586738783