Egzamin czeladniczy organizowany przez Izbę Rzemieślniczą, do którego uczniowie (młodociani pracownicy) są zgłaszani przez pracodawców, od roku szkolnego 2021/2022 jest OBOWIĄZKOWY. Nieprzystąpienie do egzaminu przed ukończeniem kształcenia (czerwiec ) będzie równoznaczne z nieukończeniem szkoły i nieotrzymaniem świadectwa ukończenia szkoły.
Uczniowie poszczególnych klas będą przystępować do egzaminu zawodowego, który jest obowiązkowy. Nieprzystąpienie do egzaminu jest równoznaczne z nieotrzymaniem promocji do klasy wyższej lub nieukończeniem szkoły.
Cztery miesiące przed egzaminem uczeń składa pisemną deklarację w celu przystąpienia do egzaminu zawodowego, a miesiąc przed egzaminem otrzyma od kierownika szkolenia praktycznego harmonogram egzaminu (miejsce, dzień, godzina, strój roboczy – jeśli jest wymagany).
Informacje ogólne o egzaminie znajdują się na stronie Centralnej Komisji Egzaminacyjnej: Egzaminy zawodowe – Egzaminy zawodowe 2019 – o egzaminie.
Informujemy, iż uczniowie przystępujący do egzaminów czeladniczych mają dostęp do przykładowych pytań egzaminacyjnych przez platformę “Baza Wiedzy”.
LINK: https://netsoft24.biz/bazawiedzy/index.php?page=Guest.Merlin.BazaWiedzy.Rejestracja
Uczeń po wejściu w linka loguje się, podając nr PESEL i nr telefonu (taki, który został podany w cechu). Następnie otrzymuje SMS-a z kodem do rejestracji. Po wejściu wyświetlają się tematy egzaminu, w które klikamy i następuje rozwinięcie do pytań.
TERMIN EGZAMINU | KLASA / kwalifikacja |
STYCZEŃ 2025 | III technik hotelarstwa HGT.03 III technik organizacji turystyki HGT.07 |
CZERWIEC 2025 | III technik żywienia i usług gastronomicznych HGT.02 III technik grafiki i poligrafii cyfrowej PGF.04 III technik informatyk INF.02 IV technik żywienia i usług gastronomicznych HGT.12 IV technik hotelarstwa HGT.06 III Monter kadłubów jednostek pływających TWO.03 III Mechanik – monter maszyn i urządzeń MEC.03 III Kucharz HGT.02 III Stolarz DRM.04 III Cukiernik SPC.01 III Piekarz SPC.03 III Elektryk ELE.02 |
Technik hotelarstwa
HGT.03 Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie – pod koniec 1 semestru klasy III
HGT.06 Realizacja usług w recepcji – pod koniec 2 semestru klasy IV
Technik żywienia i usług gastronomicznych
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań – pod koniec 2 semestru klasy III
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych – pod koniec 2 semestru klasy IV
Technik organizacji turystyki
HGT.07 Przygotowanie imprez i usług turystycznych pod koniec 1 semestru klasy III
HGT.08 Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych pod koniec 2 semestru klasy IV
Technik informatyk
INF.02 Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych – pod koniec 2 semestru klasy III
INF.03 Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych – pod koniec 1 semestru klasy V
Technik grafiki i poligrafii cyfrowej
PGF.04 Przygotowywanie oraz wykonywanie prac graficznych i publikacji cyfrowych – pod koniec 2 semestru klasy III
PGF.05 Drukowanie cyfrowe i obróbka druków – pod koniec 2 semestru klasy IV
Kucharz
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań – pod koniec 2 semestru klasy III
Monter kadłubów jednostek pływających
TWO.03 Wykonywanie i montaż elementów kadłuba jednostek pływających – pod koniec 2 semestru klasy III
Mechanik monter maszyn i urządzeń
MEC.03 Montaż i obsługa maszyn i urządzeń – pod koniec 2 semestru klasy III
Piekarz
SPC.03 Produkcja wyrobów piekarskich– pod koniec 2 semestru klasy III
Cukiernik
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Elektryk
ELE.02. Montaż, uruchamianie i konserwacja instalacji, maszyn i urządzeń elektrycznych
Stolarz
DRM.04.Wytwarzanie wyrobów z drewna i materiałów drewnopochodnych
im. Stanisława Staszica
ul. Szkolna 4
84-107 Kłanino
tel. +48586738783