• +48 58 673 87 83
  • sekretariat@pzsklanino.edu.pl
  • ul. Szkolna 4, 84-107 Kłanino

Informujemy, że wniosek pt „Europejskie doświadczenie zawodowe uczniów PZS w Kłaninie” został zatwierdzony do realizacji i otrzymał dofinansowanie z projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” w ramach programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus na zasadach Programu Erasmus+.

Więcej informacji na temat Funduszy Europejskich dla Rozwoju Społecznego znajduje się na stronie https://www.frse.org.pl/fers

Czas trwania projektu: 02.12.2024r. – 01.06.2026 r.

Numer przedsięwzięcia: 2024-1-PL01-KA122-VET-000230287

Kwota dofinansowania: 306 642,85 PLN, która obejmuje dofinansowanie w proporcji  82,52% środków budżetu europejskiego i 17,48% środków  budżetu krajowego.

Realizator: Powiatowy Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Kłaninie

Organ prowadzący: Powiat Pucki

Partnerzy: Organization for Promotion of European Issues

Cel główny projektu: podniesienie kompetencji zawodowych i kluczowych uczniów przez udział w programie mobilności ponadnarodowej, realizowanej na zasadach programu Erasmus+.

W ramach projektu 28 uczniów naszej szkoły (2 grupy po 14 uczniów) będzie miało możliwość odbycia stażu zagranicznego w luksusowym hotelu 5*na Cyprze w mieście Pafos.

Rekrutacja na dwutygodniowy staż zagraniczny w maju 2025 r. w okresie od 12.05 -26.05.2025 r. na Cypr w luksusowym hotelu jest skierowana do obecnych uczniów klas III i IV kształcących się w roku szkolnym 2024/2025 r. zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik organizacji turystyki oraz uczniów kształcących w zawodzie kucharz i pracownik obsługi hotelowej.

Rekrutacja na dwutygodniowy staż zagraniczny we wrześniu 2025 r. w okresie od 15.09 – 29.09.2025 r. na Cypr w luksusowym hotelu jest skierowana do obecnych uczniów klas II i III kształcących się w roku szkolnym 2024/2025 r. zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, technik organizacji turystyki oraz uczniów kształcących w zawodzie kucharz i pracownik obsługi hotelowej, a będących w przyszłym roku szkolnym 2025/2026 r. uczniami klasy III i IV.

Regulamin rekrutacji jest w trakcie opracowania, w późniejszym czasie zostanie on upubliczniony na stronach szkoły.

W projekcie może wziąć udział:

–  w okresie od 12.05 – 26.05.2025 r. grupa maksymalnie 14 uczniów z klasy III i IV technikum oraz III bs I stopnia ( rok szkolny 2024/2025 ).

– 3 uczniów – technik żywienia i usług gastronomicznych
– 3 uczniów – technik hotelarstwa
– 3 uczniów – technik organizacji turystyki
– 3 uczniów – kucharz
– 2 uczniów – pracownik obsługi hotelowej

– w okresie od 15.09-29.09.2025 r.  grupa maksymalnie 14 uczniów z klasy III i IV technikum  oraz III bs I stopnia ( rok szkolny 2025/2026).

– 3 uczniów – technik żywienia i usług gastronomicznych
– 3 uczniów – technik hotelarstwa
– 3 uczniów – technik obsługi turystyki
– 3 uczniów – kucharz
– 2 uczniów – pracownik obsługi hotelowej

Terminy mobilności:

    • 12.05.2025 r.- 26.06.2025 r. – 1 grupa
    • 15.09.2025 r. -29.09.2025 r. – 2 grupa

Z każdą grupą zostanie oddelegowanych dwóch nauczycieli-opiekunów młodzieży.

Dwutygodniowe staże odbywać się będą w luksusowym hotelu w Pafos – w sekcji kuchnia gorąca i zimna, live cooking, obsługa kelnerska, animator czasu wolnego, obsługa bufetów podczas śniadań
Dodatkowo, podczas każdej mobilności uczestnicy projektu będą brali udział w programie kulturowym.
Za organizację staży odpowiada partner z Cypru – firma OPEI, która zapewni zakwaterowanie oraz wyżywienie.

Każdą mobilność poprzedzi cykl zajęć przygotowujących do wyjazdu:

    • zajęcia z języka angielskiego zawodowego, przygotowanie kulturowe,
    • przygotowanie pedagogiczne m.in zachowanie podczas mobilności, zasady współpracy
    • w grupie, uwrażliwienie na potrzeby innych, radzenie sobie z rozłąką i stresem, integracja rówieśnicza
    • spotkania organizacyjne

Do pobrania: