TECHNIKUM
Technik żywienia i usług gastronomicznych
SPECJALNOŚĆ: CATERING DIETETYCZNY
W tym zawodzie najbardziej skomplikowana jest jego nazwa! Reszta jest już o wiele łatwiejsza! Po ukończeniu tego technikum można pracować jako kucharz, kelner, barman, barista czy organizator imprez cateringowych. Na zajęciach poznaje się wyposażenie gastronomiczne, zgłębia zagadnienia sztuki kulinarnej i obsługi gości w restauracjach. Nauce umiejętności praktycznych towarzyszy też poznawanie języka obcego zawodowego. Nauczyciele robią wszystko, aby przekazać nam swoją wiedzę, umiejętności i pasje do pracy i do stawania się najlepszymi! W trakcie nauki należy zdać egzaminy zewnętrzne z dwóch kwalifikacji, a potem uzyskuje się tytuł: technika żywienia i usług gastronomicznych.
Nauka w technikum to też liczne wyjazdy do restauracji i hoteli, gdzie dokładnie podejrzeć można pracę w gastronomii i na bieżąco zweryfikować swoją wiedzę i umiejętności z innymi. To zajęcia prowadzone w szkole przez mistrzów kuchni i wielu utytułowanych specjalistów! Można też odbyć praktyki za granicą, w ubiegłym roku we Włoszech, a w tym roku w Hiszpanii – to naprawdę poszerza horyzonty i otwiera na świat i przyszłą pracę zawodową!
Już szykują się kolejne staże dla uczniów – na Cyprze – na pewno wart skorzystać z takich możliwości!
Andrzej Płocke
Daria Mielewczyk
Marzena Maliszkiewicz
Weronika Byczkowska
Technik hotelarstwa
SPECJALNOŚĆ: SPA&WELLNESS MARKETING ONLINE
Uczniowie technikum hotelarstwa uczą się swojego przyszłego zawodu głównie praktycznie. Nauce umiejętności zawodowych towarzyszy poznawanie języka obcego zawodowego. Współpracujemy z hotelami, które pokazują nam zawód “od zaplecza”. Często odwiedzamy obiekty hotelarskie, dzięki czemu poznajemy środowisko, w którym będziemy pracować po skończeniu szkoły. Jako przyszli hotelarze będziemy potrafili planować różnego rodzaju usługi hotelarskie dla potrzeb indywidualnego klienta. Pewnie niektórzy z nas “skuszą się” na prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług noclegowych, bo tego też uczymy się na zajęciach. Lekcje prowadzone są systemem modułowym, co zdecydowanie zwiększa ich atrakcyjność.
Wiktoria, Patryk
Technik informatyk
SPECJALNOŚĆ: PROGRAMOWANIE MIKROKOMPUTERÓW
W czasie 4 – letniej nauki w zawodzie technik informatyk można zdobyć trzy kwalifikacje, potwierdzone egzaminami zewnętrznymi. Pierwsza z nich: „Montaż i eksploatacja komputerów” dostarcza umiejętności, aby poznać i naprawić każdy komputer osobisty. Druga – „Projektowanie i administrowanie lokalnymi sieciami komputerowymi” pozwala, aby zdobytą wiedzę wykorzystać w celu zaprojektowania danej sieci, skonfigurowania jej z innymi urządzeniami i zarządzania nią. Najciekawsza jest chyba trzecia kwalifikacja, czyli „Tworzenie aplikacji internetowych i baz danych”, bo jest to bardzo interesujące zajęcie i uczy logicznego oraz twórczego myślenia, a to przecież
w myśleniu – przyszłość! Po zdobyciu trzeciej kwalifikacji uzyskuje się tytuł i dyplom technika informatyka. Podczas czterech lat nauki prowadzonej systemem modułowym jest też czas na zabawę, turnieje gier i konkursy, a cybernetyczny świat techniki komputerowej ukazuje swe pasjonujące tajniki!
Nie ma nic przyjemniejszego na świecie, niż zrozumienie rzeczy, które wydawały się nie do ogarnięcia, a potem okazują się najprostsze!
Adrian, Przemysław, Damian, Kacper
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
W tym zawodzie najbardziej skomplikowana jest jego nazwa! Reszta jest już o wiele łatwiejsza! Po ukończeniu tego technikum można pracować jako kucharz, kelner, barman, barista czy organizator imprez cateringowych. Na zajęciach poznaje się wyposażenie gastronomiczne, zgłębia zagadnienia sztuki kulinarnej i obsługi gości w restauracjach. Nauczyciele robią wszystko, aby przekazać nam swoją wiedzę, umiejętności i pasje do pracy i do stawania się najlepszymi! Nauka w technikum to też liczne wyjazdy do restauracji i hoteli, gdzie dokładnie podejrzeć można pracę
w gastronomii i na bieżąco zweryfikować swoją wiedzę i umiejętności z innymi. To zajęcia prowadzone w szkole przez mistrzów kuchni i wielu utytułowanych specjalistów! Można też odbyć praktyki za granicą, w ubiegłym roku we Włoszech, a w tym roku w Hiszpanii – to naprawdę poszerza horyzonty i otwiera na świat i przyszłą pracę zawodową!
Już szykują się kolejne staże dla uczniów – na Malcie i Cyprze – na pewno wart skorzystać z takich możliwości!
Andrzej, Daria, Marzena, Weronika