W Rankingu Techników Perspektywy 2022 Technikum w Powiatowym Zespole Szkół im. Stanisława Staszica w Kłaninie zajmuje 223 miejsce w kraju, zaś w woj. pomorskim jesteśmy na wysokim 16 miejscu.
Do wytypowania szkół brane są pod uwagę 4 kryteria:
– sukcesy w konkursach i olimpiadach;
– wyniki na maturze z przedmiotów obowiązkowych;
– wyniki na maturze z przedmiotów dodatkowych;
– wyniki z egzaminów potwierdzających kwalifikacje w zawodzie.
Zapraszamy rodziców uczniów ubiegających się o rozpoczęcie w przyszłym roku szkolnym 2024/2025 nauki w Powiatowym Zespole Szkół im. Stanisława Staszica w Kłaninie – codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach od 8.00 do 15.00.
Podczas odwiedzin zapoznamy Państwa z nowoczesną bazą dydaktyczną, atrakcyjnymi kierunkami kształcenia oraz z przyjazną, szkolną atmosferą. Będzie można porozmawiać z kierownikiem kształcenia zawodowego, doradcą zawodowym, psychologiem lub pedagogiem aby rozwiać wątpliwości związane z dalszą ścieżką kształcenia i wyborem typu szkoły.
Nauka w technikum trwa 5 lat.
Przedmioty na poziomie rozszerzonym:
To zawód dla osób z dużą wyobraźnią, wrażliwych na harmonię barw i piękno ukazane na obrazie czy fotografii.
To zawód stworzony dla ludzi kochających piękno świata i natury, pragnących spełniać marzenia swoje i innych o podróżach. Jako absolwent technikum organizacji turystyki będziesz: specjalistą do spraw sprzedaży i obsługi branży turystycznej organizatorem imprez, kongresów i konferencji rezydentem biura podróży pracownikiem informacji turystycznej rozliczał usługi i imprezy turystyczne
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób, które chcą realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki gastronomicznej. Absolwent zdobędzie niezbędne umiejętności, aby stworzyć schemat posiłków dopasowany do indywidualnych potrzeb klienta
„Gość hotelarzowi święty”, to najważniejsza zasada hotelarstwa, z którą musi utożsamiać się każdy pracownik tej branży. Wybierając ten zawód poznasz zasady funkcjonowania hotelu oraz organizowania wypoczynku gościom, a także sposoby kierowania hotelem. Otwórz drzwi do naszego pięciogwiazdkowego hotelu i zdobądź odpowiednie kwalifikacje zawodowe. Zostań Hotel Maniakiem i skorzystaj z naszej oferty.
Technik informatyk to zawód przyszłości, który pozwala na twórczy rozwój oraz pracę w branży niezwykle ważnej w gospodarce światowej. Absolwent będzie specjalistą w dziedzinie informatyki, pozna zasady i sposoby projektowania witryn i aplikacji internetowych.
Będzie zarządzać systemami operacyjnymi i sieciami komputerowymi, budować bazy danych oraz naprawiać i diagnozować urządzenia komputerowe. Poszerzy znajomość języka angielskiego o specjalistyczne słownictwo oraz zwroty niezbędne w branży IT. Ponadto
pozna zasady zakładania własnej działalności gospodarczej. Informatycy łączą wykonywanie zawodu ze swoją pasją.
Jesteśmy Akademią Cisco. Jako jedyni w powiecie prowadzimy szkolenia z Cisco CCNA. U nas poznasz specjalistyczną wiedzę techniczną oraz umiejętności praktyczne w zakresie instalacji, okablowania strukturalnego, konfiguracji i zarządzania średniej wielkości sieciami teleinformatycznymi / telekomunikacyjnymi. Współpracujemy z Wyższą Szkołą Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
Nauka w Liceum Ogólnokształcącym trwa 4 lata.
Przedmioty na poziomie rozszerzonym:
Profil jest doskonałym przygotowaniem do kariery w służbach mundurowych. Nauka w klasie o profilu Straży Granicznej umożliwi poznanie specyfiki zawodu poprzez dodatkowe zajęcia z pracownikami służb mundurowych, ćwiczenia z taktyki i samoobrony, doskonalenie umiejętności strzeleckich oraz wyjazdy tematyczne i udział w uroczystościach patriotycznych. To kierunek dla entuzjastów ćwiczeń siłowych, sprawnościowych i technik obronnych, chcących przekuć pasję sportową w wykonywanie ciekawego zawodu.
Na lekcjach dietetyki uczniowie korzystając z profesjonalnego programu ALIANT zdobywają umiejętności układania jadłospisów. Dodatkowo nabywają umiejętności na ćwiczeniach w pracowni gastronomicznej. Jest to profil dla pasjonatów zdrowego i aktywnego stylu życia, gdzie nawyki zdrowego odżywiania łączymy z dawką ćwiczeń sportowych.
Nauka w Branżowej Szkole I stopnia trwa 3 lata. W trakcie nauki:
Płatna, praktyczna nauka zawodu realizowana jest w wybranym przez ucznia zakładzie pracy po zawarciu umowy o pracę w celu przygotowania zawodowego w wybranym zawodzie (zgodnym z wykazem zawodów MEN).Wiedzę teoretyczną z przedmiotów zawodowych młodzież zdobywa na 4- tygodniowych kursach organizowanych przez Centrum Kształcenia Zawodowego w Tczewie.
Nauka tego zawodu w naszej szkole daje szerokie możliwości przyszłym adeptom sztuki kulinarnej. Ciekawe zajęcia praktyczne w nowoczesnych pracowniach szkolnych, liczne staże w wielu renomowanych restauracjach pod okiem znanych szefów kuchni oraz dodatkowe kursy umożliwiają uczniom poznanie w szerszym zakresie aspektów technik wykonywania potraw co podnosi pozycję absolwentów naszej szkoły na rynku pracy
Szkoła oferuje zdobycie dwóch zawodów : mechanik – monter maszyn i urządzeń oraz monter kadłubów jednostek pływających, które umożliwią zdobycie niezbędnej wiedzy i umiejętności do budowania i remontowania statków. Nauka wszystkich przedmiotów teoretycznych odbywa się w szkole natomiast zajęcia praktyczne w Stoczni NAUTA w Gdyni.
Stocznia zapewnia transport, ubrania robocze, materiały do ćwiczeń praktycznych, posiłki a ponadto umożliwia zdobycie stypendium, którego warunkiem, są dobre oceny oraz zachowanie. Po zakończeniu nauki w szkole absolwenci otrzymują oferty pracy w Stoczni NAUTA, a także możliwość kontynuowania nauki.
Pracownik obsługi hotelowej to zawód, który umożliwia poznanie zasad funkcjonowania wszystkich działów hotelu i dlatego jest doskonałym startem do rozpoczęcia kariery w hotelarstwie.
Nauka w Branżowej Szkole I Stopnia trwa 3 lata. Po ukończeniu szkoły uczeń otrzymuje wykształcenie zasadnicze branżowe.
W ramach kwalifikacji uczeń zdobędzie wiedzę m.in. na temat:
Uzyskanie wykształcenia zasadniczego branżowego nie zamyka drogi kariery. Uczeń może kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia.
Ukończenie Branżowej Szkoły II Stopnia umożliwia również zdawanie egzaminu maturalnego.
Zawód, który proponujemy absolwentom szkół podstawowych jest zawodem interesującym, a praca w branży hotelarsko – turystycznej daje możliwość poznania nowych, ciekawych ludzi i otwarcia się na świat.
W klasie wielozawodowej uczeń wybiera zawód zgodnie ze swoimi zainteresowaniami. Skupia ona uczniów uczących się w różnych zawodach np.: kucharz, cukiernik, piekarz, fryzjer, elektryk, stolarz, ślusarz, mechanik pojazdów samochodowych, elektromechanik, sprzedawca, tapicer oraz w wielu innych.
Złożenie wniosku o przyjęcie do szkoły wraz z dokumentami
Uzupełnienie wniosku o przyjęcie do szkoły o świadectwo ukończenia szkoły podstawowej, zaświadczenie o wyniku egzaminu ósmoklasisty oraz zmiana przez kandydata
wniosku o przyjęcie, w tym zmiana szkół do których
kandyduje
Weryfikacja przez komisję rekrutacyjną wniosków o
przyjęcie do szkoły i dokumentów potwierdzających
spełnienie przez kandydata warunków poświadczanych w oświadczeniach, kryteriów branych pod uwagę w
postępowaniu rekrutacyjnym
Podanie do publicznej wiadomości przez komisje
rekrutacyjną listy kandydatów zakwalifikowanych i
kandydatów niezakwalifikowanych
Wydanie przez szkołę skierowania na badania lekarskie
Potwierdzenie woli przyjęcia w postaci przedłożenia
oryginału świadectwa ukończenia szkoły podstawowej i
oryginału zaświadczenia o wynikach egzaminu
ósmoklasisty, o ile nie zostały one złożone w uzupełnieniu
wniosku o przyjęcie do szkoły, a w przypadku szkoły
prowadzącej kształcenie zawodowe także zaświadczenia
lekarskiego zawierającego orzeczenie o braku
przeciwskazań zdrowotnych do podjęcia pnz
Podanie do publicznej wiadomości przez komisję
rekrutacyjną listy kandydatów przyjętych i kandydatów
nieprzyjętych
Poinformowanie przez dyrektora szkoły kuratora oświaty o liczbie
wolnych miejsc w szkole
Badania sanitarno – epidemiologiczne (sanepidowskie) kandydatów przyjętych/uczniów dot. Kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik hotelarstwa, pracownik obsługi hotelowej
Po podaniu do publicznej wiadomości listy kandydatów przyjętych, należy odebrać w szkole skierowania do sanepidu w Pucku (badanie kału) i do lekarza medycyny pracy. Uczniowie odbywający kształcenie praktyczne w pracowniach gastronomicznych musza posiadać aktualne badania tzw. książeczki sanepidowskie. Informuję, że szkoła nie ma podpisanej umowy z lekarzem medycyny pracy w zakresie badań uczniów. Wyboru lekarza dokonujecie Państwo we własnym zakresie. Szkoła nie ponosi kosztów za powyższe badania.
Umowa stypendialna ze stocznią NAUTA
Uczniowie klasy pierwszej, odbywający praktyczną naukę zawodu w stoczni NAUTA, żeby uzyskać stypendium powinni podpisać umowę stypendialną ze stocznią. Treść umowy do zapoznania się dostępna jest w sekretariacie szkolnym. Podpisanie umowy nie jest obowiązkowe.
im. Stanisława Staszica
ul. Szkolna 4
84-107 Kłanino
tel. +48586738783