„Mała szkoła – duże możliwości…..” rozwoju zawodowego na stażu w luksusowym hotelu St. George w Pafos na Cyprze

13 września 2021 roku uczniowie z PZS w Kłaninie kształcący się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa wylecieli na zagraniczne praktyki zawodowe do Pafos na Cyprze. Mobilność pod tytułem „ Mała szkoła – duże możliwości w branży gastronomicznej i hotelarskiej uczniów ZSP w Kłaninie” jest realizowana w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” pochodzącego ze środków POWER na zasadach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe. 

Jest to już trzeci wyjazd uczniów w ramach tego projektu unijnego, do którego zrekrutowano już 63 beneficjentów. Udział w projekcie dla uczniów jest bezpłatny, a każdy uczestnik ma zapewniony przed wyjazdem kurs językowy i przygotowanie pedagogiczne oraz kulturowe, przelot na Cypr, zakwaterowanie i wyżywienie oraz udział w 2- tygodniowych praktykach zawodowych w hotelu St. George, wycieczki na Cyprze oraz opiekę ze strony partnera i nauczycieli. PZS w Kłaninie jako szkoła kładzie ogromny nacisk na podnoszenie atrakcyjności kształcenia zawodowego. Dzięki stażom zagranicznym nasi uczniowie są bardziej konkurencyjni na rynku pracy niż ich rówieśnicy. Zdobyta wiedza i doświadczenie daje nowe możliwości, kształtuje postawę otwartości i tolerancji na innych. Uczestnictwo w projekcie motywuje do dalszego szkolenia zawodowego oraz daje możliwość wykorzystania języka angielskiego w praktyce.  

Zachęcamy do śledzenia naszego profilu na portalu społecznościowym pod nazwą „ Mała szkoła – duże możliwości w branży gastronomicznej i hotelarskiej uczniów ZSP w Kłaninie”, gdzie na bieżąco można śledzić nasze poczynania na praktykach i w czasie wolnym.